2010. május 9., vasárnap

A Folyó

Volt egyszer egy nagy, gyönyörű tiszta vizű folyó.
Kis hajómmal csendesen mosolyogva úszkáltam rajta. El sem tudtam képzelni szebbet, jobbat, mást. A folyó vize néha elapadt és eltűnt, de én csak ücsörögtem a kis hajómban és vártam csendesen. A legváratlanabb pillanatokban jött a friss víz mint a zuhatag és az én folyóm megtelt ismét nagy sodrású, vidáman csobogó azúrkék vízzel.
Ez a szívemnek oly üdítő, sodró, magával ragadó, szép víz ismét elapadt, de hiába vártam nem jött vissza többé. Én ültem és vártam türelmesen a kiszáradt folyó medrében, de nem jött. Kiszálltam kis csónakomból és elvonszoltam egy holtágig át a zsilipen és ott csónakáztam tovább. De a holtágban nem tiszta a víz, fojtó a bezártság és nincs sodrás. Az csak áll és poshad. Sokáig vonszoltam a száraz folyó medrében magamat. Cincáltam magam után kis hajómat, remélve, hogy az ezer meg egy holtág között meg találom azt melyen még vidáman evezhetek az annyira áhított üdítő tiszta vízben. De nem! Minden holtágacskában, minden kis és nagy gát mögött ugyanazt találtam.
Legutóbbi nagy gát mögül megmenekülvén a ronda poshadt pocsolyától, nagyon fáradtan előmászva és összetörve nem menetem tovább. Nem akartam több posványt, ingoványt ami lehúz és vissza fog. Letettem kicsi csónakom a kiszáradt folyó medrének aljába és bele ültem békésen. Nem mentem sehová.
Ekkor elkezdett szépen csendesen csordogálni a víz. Amit már nem hittem és nem reméltem. A gyönyörű azúrkék nagyon vágyott vizem. Örültem és vidám voltam, fel is töltődtem picit.Viszont a folyó meder csak félig telt meg vele és a kiszáradt réges-régen szikkadó homok mind megitta az összes vizet, egyetlen szempillantás alatt. Magával vitte az összes reményt és hitet a lelkemből.
Most ott ülök a folyó medrében a kis csónakomban, amit épp csak arrébb hajított a tova illanó áradat és már nem várok semmit. Csak ülök, csak ülök, szépen csendesen és békésen. Néha potyognak könnyeim, de már őket is elnyeli a száraz mély.

Nincsenek megjegyzések: